Sveriges mest miljövänliga företag - enligt konsumenterna

3 183 svenska konsumenter fick svara på frågor gällande sina uppfattningar om vilka företag som gör störst insatser för miljön och socialt ansvar inom 12 branscher. De fick bedöma 151 varumärken och i toppen hamnade många företag du kommer känna igen, inklusive Ica och Coop. I toppen ser vi även Volvo PV, Saab, Scan och Bilprovningen, så vi får komma ihåg att detta är en reflektion av hur dessa företag uppfattas av allmänheten, inte vad de faktiskt åstadkommer i sitt hållbarhetsarbete.

Marknadsföringsavdelningarna på dessa företag har definitivt gjort ett bra jobb, till skillnad från de företag som hamnade i botten av listan, inklusive Tele2, SPP Pension, Fiat och Gina Tricot. Vi inte shoppar på Gina Tricot för att köpa segklarkläder eller flytvästar så personligen har vi inte någon större insyn i deras hållbarhetsarbete, även om vi hoppas att de agerar etiskt och moraliskt korrekt i sin produktion.

Högst upp listan, med det högst rankade företaget först, ser vi följande i topp 10: Coop, Ica, Volvo PV, Arla, IKEA, Lantmännen, Saab Automobile, Skånemejerier, Systembolaget och Bilprovningen. Sedan kommer SJ, Scan, Scandic, Norrmejerier, Max, Hemköp, H&M och Toyota. 

Det lönar sig att tänka lite på vad det är som verkligen gör ett företag miljövänligt och hållbart. Vi har sådan kraft som konsumenter och ibland glömmer vi bort att företag använder sig av marknadsföring för att måla upp positiva bilder inför allmänheten som inte alltid stämmer. Sedan är det alltid bättre att cykla till jobbet än att ta bilen, oavsett vilket bilmärke man har.