Är ekologisk bättre än lokalt?

När du står där i matbutiken och väljer mellan en ekologisk gurka eller en svensk gurka – hur vet du vilken du ska välja? Vilken är bäst för miljön? Vilken har påverkat klimatet minst? Ja, det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Men här ska vi försöka reda ut det åt dig ur ett miljöperspektiv.

Lokalt

Att handla lokala produkter är oftast bättre än att handla ekologiska produkter – om inte de också är lokala såklart. Men ett ekologiskt grönt äpple som har odlats i Spanien och fraktas till din matbutik i Sverige är sämre än ett vanligt svenskt äpple om man tänker på miljöpåverkan. 

Det är nämligen frakten av produkter som släpper ut mest koldioxid i atmosfären och som har den mest negativa påverkan på miljön. Det är betydligt bättre att du köper det där svenska äpplet som har fraktas några kilometer eller mil än de ekologiska äpplena som har fraktats ändå från Spanien eller något annat land ännu längre bort.

Tänk på hur mycket du handlar

Den största miljöboven är dock all mat som slängs. Så om du handlar svenska äpplen eller något annat livsmedel som sen slängs är något av det värsta som finns för miljön, och för mänskligheten. 

Att handla för mycket mat och därmed slänga en massa mat är inte bra för någon. Så det viktigaste du ska tänka på om du ska vara snäll mot miljön är att inte handla för mycket och att slänga så lite som möjligt du bara kan. Det kombinerat med att köpa bra grejer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.