Små knep som gör gott för miljön

Visste du att varje svensk invånare slänger runt 26 kilo mat på ett år?! Det är alltså 26 kilo mat som hamnar direkt i sopprona eller rakt ner i avloppet. Snacka om att slänga pengar i direkt i papperskorgen! Dock är det inte pengarna som är det största problemet här, utan det största problemet är det stora klimatavtryck som detta beteende ger.

Ta vara på det du har

Något som många inte tänker på är att mat väldigt många gånger kan frysas. Du kan till och med frysa in äppelskivor, tofu, ost, såser och mycket annat som du kanske inte ens trodde var möjligt. En annan sak du kan göra är att mixa ner frukt och grönt som håller på att bli gamla och dåliga, det genom att göra en smoothie med hjälp av funktionella blenders. Det är ett snabbt alternativ till att få i sig bra med näring.

Spara på vattnet

En annan sak som är viktigt ur ett miljöperspektiv är att du tänker på hur mycket vatten du använder. Något som kan spara en del vatten såväl som värme och energi är att koka vatten i en rymlig vattenkokare istället för i en kastrull – då kan du se exakt hur mycket vatten du kokar, samtidigt som du slipper hälla ut en onödigt stor mängd vatten i avloppet.

Små steg kan göra skillnad

Hur småskaligt det än må låta skulle den svenska befolkning, såväl som resten av världens befolkning, kunna minska våra fotavtryck bara genom att öka medvetenheten när det kommer till hantering av mat och vatten. Tänk efter en gång extra innan du köper, slänger eller gör något med maten – det kan ofta göras mer än du tror.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *