Vad gör du med den hållbara maten?

Du kanske är jättebra på att köpa hållbar mat och annat som har ett lågt avtryck på miljön. Men använder du allt som du köper eller hamnar det i papperskorgen? Det spelar ingen roll att du köper hållbara produkter om de ändå bara står i kylskåpet. För det är bättre att köpa “vanliga” produkter och faktisk använda dem än att köpa hållbara produkter som ändå inte används.

All mat som slängs är något av det värsta som finns mot miljön. Det slängs så otroligt mycket mat som man med lite planering och framförhållning hade kunnat använda i olika maträtter eller liknande. Dessutom är det inte bara illa mot miljön – utan också mot andra människor som inte har samma tillgång till mat som du har.

Hur du kan använda maten

Om du har några varor i kylen som snart håller på att bli gamla finns det massor du kan göra så att du inte behöver slänga dem. Det klassiska är att du kan frysa ner varorna, och detta gäller fler varor än du tror. Yoghurt, ost, tärnad frukt och mycket mer är sådant som du kanske inte tror man kan frysa in men som man faktiskt kan. Du kan också laga mycket av maten och sen frysa in – till exempel grytor, soppor och mycket annat. Ett annat tips är att göra smoothies som du kan frysa in på frukt och grönsaker som håller på att bli gamla. Så innan du slänger maten, fråga dig själv om den faktiskt går att använda istället.  

Leave a Comment

Your email address will not be published.